Δυστυχώς διαχρονικά τα ζητήματα καλύψεως των οδοντιατρικών αναγκών του πληθυσμού δεν ευρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολιτικού ενδιαφέροντος. Καιρός είναι, αυτό να αλλάξει, υποστήριξε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος στην παρέμβαση του στην συνεδρίαση για την στοματική υγεία της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων.
Είναι γεγονός, ότι συν τω χρόνω μειώνεται συνεχώς η δυνατότητα των κρατικών δομών στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου και τις λοιπές δημόσιες μονάδες πρωτοβάθμιου υγείας -κυρίως εκ του πρώην ΙΚΑ- να προσφέρουν σύγχρονες οδοντιατρικές υπηρεσίες, ανέφερε ο Βουλευτής. Η επιστημονική πρόοδος θέτει ολοέν και υψηλότερα Standards προληπτικών δράσεων, όπως και αντιμετωπίσεως των οξέων περιστατικών (τραυμάτων, αποστημάτων κοκ). Όσον αφορά τις προσθετικές πράξεις ( τεχνητές οδοντοστοιχίες κλπ) η ασφαλιστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού ήταν και παραμένει, ούτως ή άλλως, κυριολεκτικώς μηδαμινή.
Ως εκ τούτου αυξάνει, υπογράμμισε ο κ. Βαρτζόπουλος, ο αριθμός των ασθενών, που εμφανίζονται ως εθελοντές στα εκπαιδευτικά προγράμματα των Πανεπιστημιακών κλινικών, απλώς και μόνον επειδή δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το οικονομικό κόστος. Ως εκ τούτου στην Βόρειο Ελλάδα είναι πλέον εμφανέστατος ο οδοντιατρικός τουρισμός, δυστυχέστατα όμως προς την ανάστροφο κατεύθυνση. Είναι οι Έλληνες ασφαλισμένοι εκείνοι, που κατευθύνονται προς τα Σκόπια και την Βουλγαρία για την τεχνητή οδοντοστοιχία τους.
Είναι αυτονόητο, ότι απαιτούνται ενέργειες, τόνισε ο Βουλευτής. Η ενίσχυση του υφισταμένου συστήματος μπορεί να ανακουφίσει κάπως τα πράγματα, είναι όμως λύση προσωρινή, μερική και ατελής, ως εκ της κρατικής φύσεως του. Ως χώρα μέλος της Ευρωζώνης οφείλουμε στους ασφαλισμένους μας αυτά που προσφέρουν αυτές στους δικούς τους, δηλαδή πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών υγείας, με ελεύθερη επιλογή ιατρού μεταξύ των συμβεβλημένων ιδιωτών όλων ανεξαιρέτως των ιατρικών ειδικοτήτων, με πλήρη κάλυψη κόστους από το ασφαλιστικό Ταμείο. Δεν είναι απλό, δεν είναι φθηνό, πρέπει να είναι όμως ο τελικός, ασυμβίβαστος στόχος μας. Στόχος που θα απαιτήσει βέβαια πολύ χρόνο, πλουσιοπάροχους πόρους και φυσικά μια σωστά και αυστηρά σχεδιασμένη μεταβατική περίοδο.
Όσον αφορά την στοματική υγεία, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με:
- Την τιμολόγηση από το ΚΕΣΥ των οδοντιατρικών πράξεων, προληπτικής, επειγούσης φύσεως αλλά και βασικών προσθετικών εργασιών.
- Να καθορίσουμε με επιδημιολογικά κριτήρια, που θα δανειστούμε βέβαια από την Ευρώπη, αριθμό συμβεβλημένων ιδιωτών οδοντιάτρων ανά την Επικράτεια, που θα προσφέρουν τις προληπτικές υπηρεσίες στο σύνολο του πληθυσμού, και τις υπηρεσίες επειγόντων, όπως και συγκεκριμένες προσθετικές εργασίες σε ασφαλισμένους με εισοδηματικά κατ´ αρχάς κριτήρια.
- Να εκπονήσουμε οδικό χάρτη με μεσοπρόθεσμο πλαίσιο προϋπολογισμού σταδιακής διεύρυνσης και των οφελουμένων πολιτών και των παρεχομένων υπηρεσιών μέχρις πλήρους καλύψεως του πληθυσμού.
Δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο, κατέληξε ο κ. Βαρτζόπουλος. Είναι όμως υποχρέωση μας.