Πανδημία και ύφεση δοκιμάζουν παντού τα συστήματα υγείας και υποστήριξης των φυσικώς και οικονομικώς αδυνάτων, τους πυλώνες του Κράτους Προνοίας δηλαδή. Στα καθ´ημάς οι πυλώνες αυτοί δυστυχώς υπολείπονται ακόμη αρκετά του κεντροευρωπαϊκού μέσου όρου.
Ο Γ. Γεννηματάς ίδρυσε το ΕΣΥ το 1983 καθ´ ομοίωση του βρετανικού NHS. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μεταρρύθμισης παραμένει ένα αναχρονιστικό σύστημα, που δεν τιμά τους αγωνιζομένους λειτουργούς του και δεν υπηρετεί επαρκώς τον λαό. Οι απόψεις, ότι με χρήματα και προσωπικό διορθώνεται, είναι απλουστευτικές και λάθος (όσους κι αν στριμώξεις σε μια γαλέρα, δεν την κάνεις φρεγάτα).
Το γερμανικό νοσοκομειακό σύστημα διατηρώντας κοινωνική ιδιοκτησία χρησιμοποιεί εργαλεία όπως τα DRGs, κέντρα κόστους και ποιοτικούς δείκτες ιατρικής απόδοσης για να επιλέγει τους διαχειριστές του, Διοικήσεις και Διευθυντές ιατρούς. Η εξουσία αυτών στην πρόσληψη του προσωπικού, τις προμήθειες, την άσκηση ιδιωτικού έργου εντός των κλινικών, την συνεργασία με ιδιωτικά εργαστήρια, εν γένει την εξειδίκευση και επέκταση των μονάδων, είναι η ερμηνεία της παγκόσμιας αριστείας του. Η απόδοση του στις κρίσιμες αυτές στιγμές δηλοί του λόγου το αληθές. Το σύνολο σχεδόν των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης προσπαθεί, να το μιμηθεί.
Η χώρα μας πότε δεν ευτύχησε ενός ενιαίου, ομοιογενούς συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Fee for service είναι ο κανών. Η δαπάνη για ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας ανέρχεται στο 7,3% του καθαρού εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών έναντι 1-2% των ευρωπαϊκών. Τα πρόσφατα σοσιαλιστικά πειράματα με υπαλλήλους οικογενειακούς ιατρούς και ΤΟΜΥ, ευτυχώς δεν ευοδώθηκαν. Για το σύστημα εκείνο, που εξασφαλίζει πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πλήρως καλυμμένη από το Ασφαλιστικό Ταμείο άρα δωρεάν για τον χρήστη, με ελεύθερη επιλογή όλων των ειδικοτήτων μεταξύ των συμβεβλημένων ιδιωτών, μπορούμε να ρωτήσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες παλιούς Gastarbeiter και τους νέους φυσικά, που εργάζονται και σπουδάζουν στην Κεντρική Ευρώπη. Η πλήρης υιοθέτηση του είναι αυτονόητη υποχρέωση ενός Κράτους, που φροντίζει τους υπηκόους του.
Η συγκινητική προσφορά εθελοντισμού και φιλανθρωπίας όλα αυτά τα χρόνια, με τα συσσίτια, τα κοινωνικά παντοπωλεία, φαρμακεία κοκ δείχνει, ότι υπάρχει ελληνική ψυχή, αλλά δεν υπάρχει ελληνικό Κράτος Προνοίας.
Οι ευρωπαϊκές Κοινωνικές Υπηρεσίες καλύπτουν όλα αυτά εξ ορισμού προσφέροντας πυραμίδα ενισχύσεων, η οποία εκκινεί από την κάλυψη των βασικών αναγκών και ανερχομένη συμπληρώνει τις ελλείψεις, έως και την αντιμετώπιση της απρόσμενης δυστυχίας.
Ακόμη δυσκολότερα είναι τα πράγματα στην αντιμετώπιση της αναπηρίας. Η προσφορά ιατρικών και λοιπών ειδικών θεραπευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών σε πάσχοντες και οικείους είναι τόσο ελλιπής, που το ιατρικό πρόβλημα γίνεται και κοινωνικό και οικονομικό. Μετά την πανδημία η βελτίωση των δημοσιονομικών συνθηκών θα επιτρέψει την απόκτηση ενός επιδημιολογικού χάρτη των αναγκών, οπότε η δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Προνοίας θα είναι ορατή και εφικτή.
Μετά τις εκλογές σε ελάχιστους μήνες έγιναν πολλά. Προφανώς και προηγούντο τα οικονομικά. Οι δαπάνες όμως του ελληνικού νοικοκυριού για την υγεία, την εκπαίδευση των παιδιών (φροντιστήρια; εστίες; φοιτητικά δάνεια;) και την υποστήριξη αναπήρων και γερόντων, που προκαλούνται από την έλλειψη Κοινωνικού Κράτους, καθηλώνουν την αγοραστική δύναμη, υποθάλπουν την φοροαποφυγή και αποτελούν πλέον το βασικό μας μειονέκτημα έναντι της λοιπής Ευρωζώνης και βασικό εμπόδιο της ανάπτυξης.
Σημείωση: “Parens Patriae” σημαίνει “Ο γονέας της πατρίδος”
Άρθρο μου στο «Nextdeal»