Μια από τις σημαντικότερες ψηφιακές υπηρεσίες, που θα παρέχει στο εξής το κράτος, παρουσιάσθηκε τις προάλλες από την Κυβέρνηση: Η MyHealth app, μέσω της οποίας αποκτούμε άμεσο πρόσβαση στα υγειονομικά μας δεδομένα. Ο καθείς θα μπορεί, να διαχειριστεί και να δει αναλυτικά πληροφορίες για συνταγές, παραπεμπτικά εξετάσεων και ιατρικές βεβαιώσεις, που έχουν εκδοθεί στο ΑΜΚΑ του από το 2012 και μετά.
Φαίνεται σαν μια απλή app διευκόλυνσης. Είναι όμως κάτι πολύ περισσότερο. Όπως εύστοχα έθεσε ο Υπουργός Υγείας «πάμε τώρα στην καρδιά του Συστήματος Υγείας που είναι ο ιατρικός φάκελος…γιατί τα δεδομένα στη δημόσια υγεία είναι αναγκαία για να χαράξει κανείς πολιτικές υγείας». Και αυτό ακόμη είναι αιδήμων υποεκτίμηση.
Όπως είναι και εξαιρετικά μετριοπαθής, όσον και ορθή, η εκτίμηση του Πρωθυπουργού για την σημασία, που έχει η νέα εφαρμογή στην αντιμετώπιση της υπερσυνταγογράφησης και στον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η πραγματικότης είναι, ότι πρόκειται για εργαλείο, το οποίο εξελισσόμενο μπορεί, να οδηγήσει σε επαναστατικές αλλαγές καθορίζοντας απολύτως την λειτουργία του Νέου ΕΣΥ. Δηλαδή:
Η καταγραφή αυτών των στοιχείων αποτυπώνει πέραν της εξέλιξης της υγείας του καθενός και την δραστηριότητα του συνταγογραφούντος φάρμακα και εξετάσεις ιατρού και μάλιστα ανά ΑΜΚΑ και διαγνωστική κατηγορία, όπως και την συνολική δαπάνη, που προκαλείται. Τούτο συνεπάγεται, ότι:
1. Είναι πλέον ευχερής ο έλεγχος της απόκλισης του κάθε συγκεκριμένου ιατρού από την μέση δαπάνη ανά διαγνωστική κατηγορία αλλά και από τον μέσο όρο συνολικής δαπάνης της ειδικότητός του. Άρα είναι δυνατή και η έγκαιρος προειδοποίηση αυτοσυγκράτησης, όπως και η αναλογική επιβολή αναγκαστικών μέτρων. Σύγκριση μπορεί, να γίνει ανά διαγνωστική κατηγορία και ανά ειδικότητα και με αντίστοιχα στοιχεία ευρωπαϊκών κρατών. Πόσα δαπανά πχ για την καρδιακή ανεπάρκεια (φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις) ένας Αυστριακός γενικός ιατρός στο Τυρόλο και πόσα ο αντίστοιχος Έλλην στο Μέτσοβο;
Η κατανομή αυτών των κατηγοριών δαπανών σε μια επιλεγομένη χώρα-παράδειγμα (Benchmark) μπορεί, να οδηγήσει, δεδομένου του δικού μας προϋπολογισμού, σε ορισμό συγκεκριμένου ποσοτικού (σε €) κατωφλίου συνολικά ανά ιατρική ειδικότητα, που θα αλλάξει την φύση των αναγκαστικών περικοπών (rebate και clawback). Αντί δηλαδή, όπως γίνεται μέχρις τούδε, να επωμίζεται την περικοπή ο πάροχος των υπηρεσιών (διαγνωστικά εργαστήρια) και των φαρμάκων (φαρμακευτική εμπορική αλυσίδα και βιομηχανία), να βαρύνει τον προκαλούντα την δαπάνη ιατρό. Η δομική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα επιτρέψει τον εξορθολογισμό του κοστολογίου παραγωγής και εμπορίας του φαρμάκου με σημαντικότατες συνέπειες στην δομή και λειτουργία του χώρου. Η μείωση της συνολικής δαπάνης θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο, που θα επιτρέψει επιτέλους, να αποκτήσει η Πατρίς ένα σύγχρονο σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπως στην κεντρική Ευρώπη.
2. Στην ευτυχή περίπτωση, που συμβεί κάτι τέτοιο, το myHealth θα αποτελέσει την βάση λειτουργίας του νέου αυτού συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης (“Bismarck” λέγεται από τους ειδικούς). Αρκεί, να προστεθούν οι κωδικοί των προσφερομένων ιατρικών πράξεων και ιδού έτοιμο το σύστημα αμοιβών και ελέγχου των συμβεβλημένων ιδιωτών κατά την καλυτέρα ευρωπαϊκή παράδοση.
3. Στην ευτυχή περίπτωση, που οικοδομηθεί το Νέο ΕΣΥ βάσει του κεντροευρωπαϊκού μοντέλου, εκεί η επιλογή των διαχειριστών, Διοικήσεων και Ιατρών Διευθυντών, γίνεται βάσει ποσοτικών δεικτών οικονομικής και ιατρικής θεραπευτικής απόδοσης των μονάδων τους. Ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος του νοσηλευθέντος ασθενούς θα είναι σε θέση, να προσφέρει το σύνολο των απαραίτητων στοιχείων (αναμονές, επιβίωση, επιπλοκές, υποτροπές, ποιότητα ζωής κοκ).
Η “myHealth app” λοιπόν είναι μόνον η αρχή…
Άρθρο μου στο The President