Edit

Εγγραφείτε

Μάθετε τα νέα και τις δράσεις μας

 Δημήτρης Βαρτζόπουλος: «Είμαστε πρωτοπόροι στην αντιμετώπιση της κρίσης»

του Νίκου Οικονόμου

«Η Ελλάδα ήταν πρωτοπόρα στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού. Η αποφασιστικότητα και η ταχύτητα με τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφαρμόζει τα επιστημονικά δέοντα παντού μας τοποθετούν στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία στον τομέα της δημόσιας υγείας». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στη «Μακεδονία της Κυριακής» ο βουλευτής της ΝΔ στη Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που αυτές τις ημέρες μπήκε σε εθελοντική καραντίνα επειδή συνομίλησε με τον συνάδελφό του Χρήστο Κέλλα, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον ιό.

«Δόξα τω θεώ! Μπήκα σε καραντίνα, αφού βέβαια ρώτησα τους ειδικούς, επειδή είχα επαφή στην Βουλή με βεβαιωμένο κρούσμα, τον συνάδελφο εκ Λαρίσης Χρήστο Κέλλα. Οι μέρες πέρασαν σχεδόν, είμαι ασυμπτωματικός, άρα όλα καλά», σημειώνει ο κ. Βαρτζόπουλος. Για το μέλλον της πανδημίας παραπέμπει στους ειδικούς που λένε «ότι ο παρών κύκλος της πανδημίας θα κλείσει μαζί με την άνοιξη. Έτσι δείχνουν και τα εκ Κίνας στοιχεία. Το τι θα γίνει μετά, το φθινόπωρο δηλαδή, ουδείς γνωρίζει», ενώ χαρακτηρίζει την βρετανική τακτική της ανοσίας της αγέλης «πράσινα άλογα». Πρόκειται περί ψευδοεπιστημονικών ανοησιών».

Για την πολιτική διαχείριση της υπόθεσης δηλώνει ότι από τη μεριά της κυβέρνησης δεν υπήρξαν λάθη, ενώ για τις οικονομικές επιπτώσεις θεωρεί ότι τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι «η πρώτη απάντηση. Νομικώς είναι σωστά και επαρκή. Θα εξειδικευθούν, τυχόν παραλήψεις θα καλυφθούν. Πρόκειται φυσικά περί παρηγορίας και όχι θεραπείας. Θεραπεία δεν υπάρχει. Όλοι θα υποφέρουν, όλοι θα χάσουν. Το ζήτημα είναι, να υποστούν όλοι την μικρότερη δυνατή ζημιά και να ξαναξεκινήσουμε το ταχύτερον δυνατόν».

Κύριε Βαρτζόπουλε, όλα καλά; Πως είναι η υγεία σας; Και πως είναι η ζωή στην καραντίνα;

Δόξα τω θεώ! Μπήκα σε καραντίνα, αφού βέβαια ρώτησα τους ειδικούς, επειδή είχα επαφή στην Βουλή με βεβαιωμένο κρούσμα, τον συνάδελφο εκ Λαρίσης Χρήστο Κέλλα. Οι μέρες πέρασαν σχεδόν, είμαι ασυμπτωματικός, άρα όλα καλά!

Test, ειρήσθω εν παρόδω, δεν έκανα, διότι δεν ανάπτυξα συμπτώματα. Εάν έκανα, απλώς προς ενημέρωση μου, οι πιθανότητες να ήταν ψευδώς αρνητικό, θα ήταν μεγάλες και τούτο θα ήταν δυνητικώς επικίνδυνο για την οικογένεια και τους συνεργάτες μου. Το μόνο ασφαλές επί αμφιβολίας είναι η απομόνωση. Ευρύτεροι και συχνοί έλεγχοι του πληθυσμού και υπόπτων ασυμπτωματικών περιπτώσεων έχουν έννοια μόνον στην αρχική φάση, προ της αποφάσεως λήψεως περιοριστικών μέτρων.

Τι συνέβη με τον συνάδελφό σας Χρήστο Κέλλα;

Τα κλασσικά. Δραστήριος και άοκνος βουλευτής, πολλές επαφές στην πρώιμη φάση εξάπλωσης της επιδημίας, άγνωστος πηγή μολύνσεως, εμφάνιση πυρετίου κατ´ αρχάς, επιδείνωση και νοσηλεία μετά. Σταθερή η κατάσταση του, άρα όλα καλά!

Πως κρίνετε συνολικά τη στάση της κυβέρνησης στη μάχη κατά του κορονοϊού; Πολλοί λένε ότι έδειξε χαρακτηριστικά ευρωπαϊκού κράτους. Είδατε κάποια αδυναμία;

Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν, ότι – εκ φύσεως δυστυχώς και όχι εκ πεποιθήσεως- δεν είμαι ο συνήθης χειροκροτητής. Θα ήταν όμως πραγματική αδικία, αν δεν αναγνωρίζουμε το προφανές: Η αποφασιστικότητα και η ταχύτητα με τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφαρμόζει τα επιστημονικά δέοντα παντού, στην αγορά, στην εκπαίδευση, στις θρησκευτικές τελετές, μας τοποθετούν στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία στον τομέα της δημόσιας υγείας. Δεν υπήρξαν λάθη!

Θεωρείτε ότι οι πολίτες αντέδρασαν σωστά; Γιατί είδαμε και μεμονωμένες υπερβολές, όπως οι συνωστισμοί για βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης και για μπάνιο σε πλαζ της Αττικής.

Είμαστε ένας μεσογειακός λαός με ποσοστό των δραματικού τύπου προσωπικοτήτων υψηλότερο του μέσου όρου και ανάλογο διαμόρφωση του κοινωνικού, πολιτικού κοκ περιβάλλοντος μας. Απλοελληνιστί: είμαστε υστερικοί. Εκφέρουμε έντονο και δυσανάλογο συναίσθημα πολλές φορές αυτοαναιρούμενο.

Έτσι εξηγείται ο κωμικός συνδυασμός των επιδρομών στα super markets και φαρμακεία με τα υπαίθρια καφενεία, τον χαβαλέ και την εν γένει αμέλεια. Βέβαια υπάρχει και μια ηλικιακή κατανομή. Οι νεώτεροι είναι περισσότερο ατίθασοι, οι ηλικιωμένοι πιο συντηρητικοί.

Ως γιατρός ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία αυτής της μάχης εναντίον του ιού; Πότε προβλέπετε να δούμε μια αποσυμφόρηση;

Οι ειδικοί λένε, ότι ο παρών κύκλος της πανδημίας θα κλείσει μαζί με την άνοιξη. Έτσι δείχνουν και τα εκ Κίνας στοιχεία. Το τι θα γίνει μετά, το φθινόπωρο δηλαδή, ουδείς γνωρίζει. Πάντως η ανοσία του πληθυσμού -ακόμη και επί μεταλλάξεων του ιού- η πρόοδος στην φαρμακευτική αντιμετώπιση και η έλευση του εμβολίου επιτρέπουν βάσιμο ελπίδα, ότι και ο κορονοϊός θα ενταχθεί στους συνήθεις και αντιμετωπίσιμους νοσογόνους παράγοντες.

Πως κρίνετε τη στρατηγική της Βρετανίας που με την τακτική της ανοσίας της αγέλης ακολουθεί μια τελείως διαφορετική πολιτική από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες;

Ανοσία της αγέλης και πράσινα άλογα. Πρόκειται περί ψευδοεπιστημονικών ανοησιών. Το παράδειγμα της Ιταλίας δείχνει, τι συμβαίνει, όταν δεν λαμβάνονται εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα. Και στην Βρετανία και στις ΗΠΑ η ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία των ηγετικών πυρήνων έδειχνε πράγματι κατ´ αρχάς μια laissez faire προσέγγιση. Τώρα που συνειδητοποιούν, ότι αυτό σημαίνει εκατόμβες θυμάτων, το μαζεύουν, περισσότερο σοβαρά στις ΗΠΑ. Για την Βρετανία φοβούμαι, ότι είναι αργά…

Ένας δεύτερος μεγάλος ασθενής από τον κορονοϊό πέρα από τους θανάτους αναμένεται να είναι και η οικονομία. Τι πρέπει να γίνει και πόσο εύκολα μπορούν να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις από την κρίση στη χώρα μας, που έτσι και αλλιώς έχει πίσω της μια δεκαετία μνημονίων;

Τα μέτρα, που εξήγγειλε η Κυβέρνηση είναι η πρώτη απάντηση. Νομικώς ότι είναι σωστά και επαρκή. Θα εξειδικευθούν, τυχόν παραλήψεις θα καλυφθούν.

Πρόκειται φυσικά περί παρηγορίας και όχι θεραπείας. Θεραπεία δεν υπάρχει. Όλοι θα υποφέρουν, όλοι θα χάσουν. Το ζήτημα είναι, να υποστούν όλοι την μικρότερη δυνατή ζημιά και να ξαναξεκινήσουμε το ταχύτερον δυνατόν.

Ο ιός πάντως φαίνεται ότι ένωσε και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Πως είδατε τη συναινετική στάση από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ προς την κυβέρνηση;

Αυτονόητο είναι!