Μπορεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να μη προσφέρει άρτο, από θεάματα όμως άλλο τίποτε. Για ένα πράγμα δεν επιτρέπεται επ´ ουδενί, να παραπονείται ο ελληνικός λαός και δη για την έλλειψη “σασπένς” όσον αφορά το μέλλον της τσέπης του. Η αβεβαιότητα αυτή είναι μάλιστα τόσο έντονη και προφανώς μοναδική, που προσελκύει έως και το ενδιαφέρον ξένων αναλυτών, παρά την δεδομένη πλέον ασημαντότητα της όποιας εξέλιξης των οικονομικών μας για την Ευρωζώνη.
Έτσι γράφουν οι ειδικοί της Credit Suisse, ότι τα εξής πέντε σενάρια αμέσων εξελίξεων προκύπτουν κατά σειρά φθίνουσας πιθανότητας:
- Να κλείσει η αξιολόγηση άμεσα . 2. Να κλείσει του επόμενους δύο μήνες. 3. Να κλείσει τον Ιούλιο κακήν κακώς, όπως έκλεισε τον Ιούλιο του 2015. 4. Να μη κλείσει ποτέ και να πάμε σε εκλογές το καλοκαίρι. 5. Να πάμε όλοι στην ευχή του θεού, δηλαδή στην δραχμή και το απόλυτη καταστροφή. Καλή βέβαια και η γνώμη των ξένων, αλλά ας δούμε τα πράγματα ξανά και από την δική μας σκοπιά:
- Όπως είπαμε ο Τσίπρας είναι έτοιμος σχεδόν για όλα. Νομοθετεί αφορολόγητο στα 6000€, πουλά το 17% της ΔΕΗ, ολοκληρώνει και την μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ στους Κινέζους, ξεχνά κλαδικές συμβάσεις και μετενέργεια, δέχεται αύξηση του ποσοστού ομαδικών απολύσεων διατηρώντας τυπικό πολιτικό έλεγχο και νομοθετεί κόφτη με περιγραφή μειώσεως δαπανών (διάβαζε συντάξεων). Κόκκινες γραμμές του παραμένουν μόνον ο συνδικαλιστικός νόμος (μη βάλετε και στοίχημα) και η άμεση νομοθέτηση της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις στα πλαίσια του κόφτη για το 2019. Θα πάρει υπογραφή στις 20/2; Δεν νομίζω.
2.Το πρόβλημα εν προκειμένω είναι το ΔΝΤ. Η Έκθεσή του της 6/2 για την βιωσιμότητα του χρέους θα είναι κόλαφος. Θα επιμένει στην λεπτομερή περιγραφή και ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του από το 2018, ενώ θα δέχεται τα πλεόνασματα των 3,5% μόνον με άμεση νομοθέτηση των δημοσιονομικών μέτρων. Ποίων όμως; Διότι εδώ είναι το κουμπί: Όσοι έχουν στοιχειώδη γνώση των γερμανικών δεδομένων γνωρίζουν, ότι η αναφορά μέτρων με νούμερα ελάφρυνσης του χρέους των Ελλήνων (που θα πληρώσουν οι Γερμανοί ψηφοφόροι του Σεπτεμβρίου) θα εκτοξεύσουν την Πέτρυ της AfD στο επίπεδο της Λε Πεν. Ας το ξεχάσουμε λοιπόν.
Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα, να φύγει από το Πρόγραμμα, κάτι που θα συμβάδιζε άλλωστε και με την προφανή πλέον γραμμή Τραμπ. Προσωπικώς το θεωρώ εξαιρετικώς απίθανο. Είναι τόση η εμπλοκή της νομενκλατούρας του στα ευρωπαϊκά πράγματα…. Άρα εκείνο, που μένει, είναι η επίδειξη αυστηρότητος στα λοιπά. Πόσης όμως; Θα φτάσει μέχρις σημείου, να προκαλέσει την πτώση της Κυβέρνησης; Τούτο δεν είναι συμβατό με το προφίλ του. Θα το κάνει μόνον, εάν νεύσει ο Β. Σόιμπλε.
- Ο Β. Σόιμπλε θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, εάν το Ταμείο αποχωρήσει. Το μόνον, που τον θα τον σώσει σε μία τέτοια περίπτωση, είναι η πτώση της Κυβέρνησης Τσίπρα. Εάν το Ταμείο μείνει, θα νεύσει προς τούτο μόνον, εάν τα πράγματα πάνε δημοσκοπικά άσχημα γι αυτούς την άνοιξη, κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται. Η αντίθεση του SPD στην στάση του στο ελληνικό πρόβλημα ήταν ένα ( απρόσμενο;) εκλογικό δώρο, που πιθανότατα θα αρκέσει, για την αντιμετώπιση της Ακροδεξιάς.
Άρα το πιθανότερο σενάριο είναι, να παίξει ο θίασος Τσίπρα / Καμένου μία επανάληψη της προπερσυνής τους επιτυχίας.
Grexit φέτος δεν υφίσταται ως έννοια. Θα εμφανισθεί, όχι βέβαια ως έννοια, αλλά ως πιθανότατο γεγονός, εάν τα πράγματα εξελιχθούν ως άνω και η Κυβέρνηση Τσίπρα κληθεί από την Ιστορία, να διαχειριστεί το τέλος του 3ου μνημονίου, που προκάλεσε.