Για «υπονόμευση εκ των έσω» σττις διαδικασίες ασύλου κάνει λόγο ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας στο Radio North 98 και την εκπομπή «Βεράντα Αριστοτέλους» κατήγγειλε πως στις υπηρεσίες ασύλου, υπάρχουν πάρα πολλοί συμβασιούχοι οι οποίοι σκοπός τους δεν είναι να διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις ασύλου αλλά να τις καθυστερούν.
Συγκεκριμένα είπε: «Υπονομεύεται εκ των έσω (σ.σ.: η διαδικασία) και το λέω με περισσή γνώση. Αυτή τη στιγμή τα camps διοικούνται από ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με το κράτος[…] και ως εκ τούτου δεν ελέγχονται από την πολιτική ηγεσία. Επίσης στις υπηρεσίες ασύλου, πλην των δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι προφανώς θυσιάζονται και αυτοαναλίσκονται, υπάρχουν και πάρα πολλοί συμβασιούχοι οι οποίοι έχουν προσληφθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση με δικά της κριτήρια και πολύ φοβούμαι ότι σκοπός τους δεν είναι να διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις ασύλου, αλλά να τις καθυστερούν. Για αυτό πιστεύω ότι όλοι αυτοί οι συμβασιούχοι θα πρέπει να αλλαχθούν […]»
«Το μεταναστευτικό ζήτημα» σημείωσε ο κ. Βαρτζόπουλος «ταλανίζει την ελληνική κοινωνία και θα την ταλανίζει για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα. Αυτό οπωσδήποτε δημιουργεί τριβές και δυσφορία. Δική μας δουλειά (σ.σ. των βουλευτών) είναι να βάλουμε πλάτη και τη βάζουμε» […] υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόνλτ Τράμπ ο σημείωσε: «Eίναι θετικές δηλώσεις, και οι θετικές δηλώσεις έχουν πάντα μία σημασία. Από την άλλη πλευρά είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι αν είναι να συμβεί κάτι εμείς θα πρέπει να βασιζόμαστε στους εαυτούς μας και μόνο. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία έχουν μία ιστορία και είναι καταδεκτική του τι μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί και αυτό θα πρέπει να το έχουμε πάντοτε κατά νου. Οι σύμμαχοι είναι σύμμαχοι και καλό είναι να υπάρχουν αλλά όπως έχουμε δει και στο παρελθόν εμείς πρέπει να βασιζόμαστε στον εαυτό μας κατά κύριο λόγο.
Διότι είναι απολύτως γνωστό ότι πέρα από τα καλά λόγια του προέδρου Ντραμπ υπάρχουν εξίσου καλά λόγια για τον πρόεδρο Ερντογάν και εξίσου καλά λόγια για τη σημασία της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή και από την άλλη πλευρά είναι εξίσου σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στερείτε οιασδήποτε πολιτικής και στρατιωτικής ισχύος, ακόμη δυστυχώς.»