Ποιος αλήθεια και τι ευθύνεται για τα σημερινά χάλια μας; Οι εχθροί της πατρίδας; Οι ανάλγητοι ξένοι; Διεθνείς συνομωσίες; Μήπως φταίει ο κ. Σόιμπλε για την χρεοκοπία του 2010; Για το ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έκανε τίποτε για να εκμεταλλευτεί το 1ο μνημόνιο, για την απειλή δημοψηφίσματος και απείρου κάλλους σκηνές στην Νίκαια το Οκτώβριο του 2011, που οδήγησαν στην αποπομπή του;
Ποιος φταίει, που εξελέγη ο κ. Τσίπρας τον Ιανουάριο του 2015; Ποιος ευθύνεται για το γεγονός, ότι η χώρα κυβερνάται από ανθρώπους, που κατ´ ομολογία ενός εξ αυτών, του τότε Υπουργού Οικονομικών, στο σπίτι ενός άλλου εξ αυτών, του Έλληνος Πρωθυπουργού, συνεζητώντο συστήματα παραλλήλων διαδικτυακών συναλλαγών, που φυσικά δεν είναι μόνον ανέφικτα, αλλά κυρίως απλοϊκά και ηλίθια;
Ποιος ευθύνεται; Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών; Ο πρόεδρος του Eurogroup; Η λέσχη του Μπίλντεμπεργκ;
Αυτοί ενέπνευσαν στον κ. Τσίπρα την τακτική του 2015, που οδήγησε την χώρα στο κλείσιμο των Τραπεζών και στο επαχθέστερο όλων 3ο μνημόνιο; Ποιος επεκρότησε την πολιτική Τσίπρα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015; Ποιος έστειλε στην Βουλή κόμμα του οποίου ο Αρχηγός συνομιλεί τηλεφωνικώς με καταδικασθέντα ισοβίως έμπορο ναρκωτικών, σαν να μη συμβαίνει τίποτε; Ο κ. Σόιμπλε;
Όχι βέβαια! Όλα αυτά τα κατορθώματα ανήκουν κατ´αποκλειστικήν και αδιαμφισβήτητον κυριότητα στον Έλληνα ψηφοφόρο.
Μα, θα εγερθεί αμέσως η αντίρρηση, τι φταίει ο καημένος ο λαός; Υποφέρει, δεν γνωρίζει, αγανακτεί και παρασύρεται!
Ενδιαφέρουσα άποψη! Αν αφήσουμε κατά μέρος το γεγονός, ότι κατ´ ουσίαν υπονοεί, ότι ο ψηφοφόρος είναι άτομο μειωμένου καταλογισμού, ότι αμφισβητεί δηλαδή την βασικότερη αρχή της δημοκρατίας, πρέπει να δεχθούμε, ότι τω όντι ενέχει κάποια ψήγματα αληθείας.
Για μεγάλα, πολύ μεγάλα, διαστήματα της ανθρώπινης ιστορίας ο απλός λαός ζούσε σε πλαίσια, που διατηρούσαν την άγνοια και επέτρεπαν την διατήρηση των παλιών και αντιπαραγωγικών πλέον δομών εξουσίας. Χρειάζεται πάντοτε πολύς καιρός, συνεύρεση παραγόντων, όπως η διάδοση της πληροφορίας, του πλούτου, η ανάδειξη ιδιαίτερων προσωπικοτήτων για να αλλάξει η κατάσταση, να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής, όσο το επιτρέπει το επίπεδο γνώσης κάθε εποχής.
Η εκτέλεση του βασιλιά από τον Κρόμγουελ, η Μάγνα Κάρτα των αστικών δικαιωμάτων, η μεταρρύθμιση του Λούθηρου, χρειάσθηκαν ωρίμανση μακρά. Η ανάδειξη της αστικής τάξης και η πολιτική της χειραφέτηση, αιτία της σημερινής, ανεπανάληπτης για το είδος μας, ευζωΐας, χρειάσθηκε επώαση μακροτάτη.
Η επιτυχία αυτή, συνάρτηση πολλών παραγόντων, διαφέρει από τόπο σε τόπο, από λαό σε λαό.
Εμείς δεν ανήκουμε δυστυχώς στους ιδιαίτερα επιτυχημένους. Οι επιλογές μας μας καταδικάζουν. Γκαντεμιά; ανικανότητα; ποιος ξέρει. Γεγονός αδήριτον πάντως είναι, ότι ο τρόπος ανάδειξης των διοικητών της κοινωνίας μας παράγει αποτελέσματα πολύ κατώτερα αυτών άλλων λαών. Εξ ου και τα πάθη μας.
Όλα αυτά, μου ήρθαν συνειρμικά στο μυαλό, οταν τις προάλλες συνειδητοποίησα κάτι απολύτως φοβερό και αποτρόπαιο: Ότι οι πρώτες σειρές των καθισμάτων (όλες!!) στο συνέδριο επανίδρυσης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας κατελαμβάνοντο από τους ολετήρες. Από το πολιτικό προσωπικό της ελληνικής αποτυχίας.
Κρίμα!
Ως εκ του τρόπου δημιουργίας του ΠΑΣΟΚ δόθηκε στην δεκαετία 1980 σε νέους αστούς λαϊκής καταγωγής η δυνατότης, να ανεβούν στο άρμα της εξουσίας από τα πλάγια και εν κινήσει, από τον δρόμο δηλαδή. Ήταν κάτι πρωτόγνωρο, στην έκταση και έντασή του, για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Ήταν η πρώτη φορά, που διεμβολίσθησαν οι παραδοσιακές, οικογενειακής κυρίως φύσεως, γραμμές παραγωγής πολιτικού προσωπικού του βενιζελικού Κέντρου και της μεγαλοαστικής Δεξιάς (η περίπτωση του Κ. Καραμανλή ειδική και μοναδιαία μέχρις τότε).
Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα οικοδομώντας ένα συμμετοχικό στην αντίληψή του κομματικό οργανισμό κατόρθωσε, να διατηρήσει την παραγωγή πολιτικών λαϊκής προέλευσης σε μεγάλο βαθμό μέχρις σήμερα. Όχι όμως όσο έπρεπε. Όχι μέχρι την κορυφή.
Τον ιδρυτή, υιό Πρωθυπουργού, διεδέχθη Κολωνακιώτης μεγαλοαστός, ο οποίος (γερμανοτραφής εκσυγχρονιστής υποτίθεται …) παρέδωσε στον εγγονό και υιό Πρωθυπουργού, ο οποίος και μας χαντάκωσε.
Στις Κυβερνήσεις Συνεργασίας 2011-14 γνώρισα πολλούς, πολύ ικανούς, σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς. Υπάρχει πολύ ικανό προσωπικό εκεί, που γνωρίζει και μπορεί. Αρκεί, να καθίσει στις πρώτες γραμμές, αρκεί, να αναλάβει την πραγματική εξουσία. Αν δεν το κάνουν, αν συνεχίσουν, όπως μόλις ξεκίνησαν, αυτοί θα φάνε φούμο και εμείς θα κοιτάμε το τραίνο, να περνά…