Οι εγκαταστάσεις σε ακατοίκητα νησιά του Δυτικού Αιγαίου καθίστανται αναπόφευκτες.
Μέσα πάμε καλά. Εξαιρετική η δουλειά του Υπουργείου. Μπαίνουν Διοικητές στις δομές, φεύγουν οι ΜΚΟ. Απ´ έξω όμως τα μαντάτα δεν είναι καλά.
Ο Gerald Knaus, αρχιτέκτων της Συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας του 2016, είπε ( DW 01/04) :
«Τα ελληνικά ΚΥΤ είναι ωρολογιακή βόμβα…Υφίσταται καταστροφική ανθρωπιστική κρίση…Εάν υπάρξει διάδοση του κορονοϊού υπό τις δεδομένες υγειονομικές συνθήκες …35000 άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα…είναι σαφές, ότι στους επόμενους μήνες δεν θα υπάρξει καμμία επιστροφή .., αυτοί που σήμερα είναι στα νησιά, θα μείνουν στην Ελλάδα…»
Ο ίδιος στα γεγονότα στον Έβρο έβλεπε ( 03/03 Focus online) για μετά «λύση μόνο με Ερντογάν»
Κατά την Καθημερινή (05/04): «Το αίτημα … είχε διατυπωθεί από την Επίτροπο ήδη πριν από δύο εβδομάδες…να αποσυμφορηθούν τα νησιά …τήρηση των κανόνων (υγιεινής) που εφαρμόζονται και στον υπόλοιπο πληθυσμό».
Άρα τι μέλλει γενέσθαι;
Η σημερινή Ευρώπη δεν θα χαρίσει πολλά στον Ερντογάν. Άρα α) αν αυτός επιτρέψει επιστροφές, θα είναι με το σταγονόμετρο β) οι θαλάσσιοι εισβολείς θα αυξάνονται, στον βαθμό που δεν αποτρέπουμε.
Η ασφαλέστερη αποτροπή είναι φυσικά το Λιμενικό. Πέραν αυτού:
-Σωστό, να αποκτήσει η Frontex το δικαίωμα διασώσεων εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, παραδίδοντας τους μετανάστες στις τουρκικές αρχές. Δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο.
-Σωστό, να υιοθετηθεί η πρόταση του Π. Καρβούνη («Κ» 14/3), να εξετάζονται αιτήσεις ασύλου από τα προξενεία των χωρών της ΕΕ εντός Τουρκίας, θεωρουμένης ασφαλούς χώρας. Εύλογο αλλά ουτοπικό.
-Πιο εύκολο, να ανακοινώσει μονομερώς η Ελλάς γραφεία αιτήσεων ασύλου στην Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Τούτο κατά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα επέτρεπε (βλ Α. Συρίγο), να θεωρούμε τους παρανόμως εισερχόμενους συλλήβδην φυλακιστέους προς απέλαση. Ένα ισχυρό αντικίνητρο.
-Φρούδες οι ελπίδες εκ της πολυσυζητημένης Γερμανικής πρωτοβουλίας. Στην καλύτερη περίπτωση θα παίρνουν αυτοί τους πρόσφυγες (20% δηλαδή) και εμείς τους λοιπούς.
-Αναιμικές και οι ελπίδες μαζικών επιστροφών στις χώρες προέλευσης. Μηδενική η επίδοση της Επιτροπής.
Άρα: θα μείνουν όλοι και θα αυξάνονται αντιστρόφως ανάλογα της αποφασιστικότητας μας. Τούτο γεννά ορισμένες υγειονομικές υποχρεώσεις:
Υπό τις κρατούσες συνθήκες η μεταφορά 35.000 ανθρώπων στην ενδοχώρα θα ήταν υγειονομική πυρηνική βόμβα. Προς το παρόν το μόνο ασφαλές είναι αυτό που κάνουν οι Μηταράκης και Χαρδαλιάς. Θεωρούν τις δομές ως ενιαία οικιστική μονάδα, ελέγχουν την κινητικότητα και απομονώνουν, όπου δει.
Μεταφορά στην ενδοχώρα, μόλις καταστεί υγειονομικώς ασφαλής. Το οφείλει η Πατρίς στους νησιώτες.
Ο υγειονομικός κίνδυνος πλέον ελλοχεύει αλλού. Μέχρις γενικεύσεως του εμβολιασμού, δηλαδή για ένα έτος ακόμη, κάθε παράνομη είσοδος δυνητικού φορέως του ιού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Η υγεία του πληθυσμού μετά την άρση των μέτρων θα εξαρτάται αποκλειστικώς από την δυνατότητα εγκαίρου ανιχνεύσεως των φορέων και ιχνηλατήσεως/ απομονώσεως των επαφών τους. Τούτο προϋποθέτει απόλυτο διαφάνεια ταυτότητος και τόπου διαμονής όλων των κατοίκων της χώρας. Άρα δεν ισχύει για χιλιάδες παρανόμων μηδέποτε καταγραφέντων μεταναστών, που λαθροβιούν στα αστικά κέντρα.
Καθίσταται λοιπόν υπερεπείγουσα η ανάγκη αστυνομικών σαρωτικών ελέγχων στα γνωστά getto, ταυτοποιήσεως και ελεγχομένης εγκατάστασης όλων.
Οι αριθμοί έτσι αυξάνουν δραματικά. Τα αστικού τύπου καταλύματα προορίζονται μόνο για ευάλωτες ομάδες. Οι λοιποί υποχρεωτικώς πρέπει, να περιορίζονται σε ελεγχόμενες δομές. Πόσες ακόμη χωρούν στην επαρχία;
Εν τέλει, όπως ξαναείπαμε, εγκαταστάσεις σε ακατοίκητα νησιά του Δυτικού Αιγαίου καθίστανται αναπόφευκτες. Προφανώς προ του φθινοπώρου..
Άρθρο μου στη Voria.gr