«Δεν μπορώ να απαντήσω για λογαριασμό της κυβέρνησης, αλλά στη Βουλή υπάρχουν κι άλλοι συνάδελφοι, που τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του Αυστραλιανού μοντέλου διαχείρισης του μεταναστευτικού, με τη δημιουργία κλειστών δομών σε ακατοίκητα νησιά, τα οποία θα βρίσκονται στο δυτικό Αιγαίο, εγγύτερα στην ηπειρωτική χώρα.»
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος στο studio του Radio North 98 και στην εκπομπή «Βόρειος Αντίκτυπος» με τον Βαγγέλη Μωυσή.
«Κατά τη γνώμη μου, το Αυστραλιανό Μοντέλο είναι η μόνη λύση. Ειδικά τώρα, που μετά την καταφανέστατη εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία, αλλάζει γενικότερα ο τρόπος που θα βλέπουν και τους ήδη ευρισκόμενους εντός Ελλάδος μετανάστες οι τοπικές κοινωνίες. Πρέπει να μειώσουμε την “τριβή”, μεταφέροντας και τους παράνομους μετανάστες που θα εντοπίζονται στις πόλεις και στα χωριά, σε κλειστές δομές που μπορούν να δημιουργηθούν σε ακατοίκητα νησιά του δυτικου Αιγαίου.»
Ανατρέχοντας στην περίοδο που υπήρξε Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και Γραμματέας της Διϋπουργικής Επιτροπης για το Μεταναστευτικό ο κ. Βαρτζόπουλος επισήμανε: «Αποδεικνύεται σήμερα και το βλέπουμε, πως είναι απολύτως εφικτή η αποτροπή και στη θάλασσα, χωρίς να παρεκλίνεις από το Διεθνές Δίκαιο. Τα σκάφη εντοπίζονται από το λιμενικό μας, ενώ βρίσκονται ακόμα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Υπάρχουν περιθώρια αποτρεπτικών ελιγμών, χωρίς επαφή, χωρίς δηλαδή να γίνεται push back. Το είχαμε πετύχει ως το τέλος του 2014, το βλέπουμε να γίνεται και σήμερα. Και ξέρετε, το στοίχημα είναι τι θα γίνει στη θάλασσα. Τον Έβρο μην τον φοβάστε. Κακώς θεωρούσαν κάποιοι τον Μητσοτάκη ελαστικό. Απέδειξε πως δεν υπάρχει κεντροδεξιά κυβέρνηση, που δεν θα λειτουργήσει με γνώμονα τα εθνικά πατριωτικά κριτήρια απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή.»
Ο ίδιος αναγνώρισε πως και η παρούσα κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα στο πεδίο των επαναπροωθήσεων: «Προφανώς δεν γίνονται όσες χρειάζεται. Είναι όμως δύσκολο. Χρειάζονται διμερείς συμφωνίες που τα κράτη όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές ,η Σομαλία, δεν είναι πρόθυμα να υπογράψουν. Χρειάζεται και η Ευρώπη να συνδράμει υποδεχόμενη μέρος των μεταναστών, αλλά ούτε εκεί βλέπουμε προθυμία, ούτε καν από τη Γαλλία που είναι η πλεόν υποστηρικτική προς την Ελλάδα χώρα. Πρέπει λοιπόν να πιεστεί η Ε.Ε., ώστε με δικά της χρήματα να ενισχυθούν τα κράτη που πρέπει να υπογράψουν συμφωνίες για να δέχονται τις επαναπροωθήσεις .»