headerDecor

Άρθρο: Η επιθετική αντιμετώπιση της σημερινής Τουρκίας

Γραφείο Τύπου, Νέα
24 Αυγούστου 2020

Η Τουρκία είναι πλέον ένα κράτος με σαφή ισλαμικό χαρακτήρα.Εγκαθίσταται στρατιωτικά διεκδικώντας αποφασιστικό ρόλο σε Εγγύς και Μέση Ανατολή, Λιβύη και Καύκασο ακόμη και στα δυτικά Βαλκάνια επιδιώκουσα κατ´ ουσίαν την επανίδρυση του οθωμανικού Χαλιφάτου.

Στόχος αντιθέτως της πολιτικής της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν είναι πρακτικό κυριαρχικό αποτέλεσμα στην Αν. Μεσόγειο. Είναι να εμποδίσει Ελλάδα και Κύπρο, να ασκήσουν τα δικά τους κυριαρχικά δικαιώματα ακυρώνοντας τα στην πράξη.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν, ότι μια πραγματική διαπραγμάτευση, είτε διμερής είτε δια διαιτησίας, θα αφορά την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή πλην της ΑΟΖ και αυτών των χωρικών υδάτων και των αλιευτικών ζωνών, που Διεθνές, Ευρωπαϊκό Δίκαιο και πρακτική ορίζουν στα 12νμ.Στην καλύτερη περίπτωση για αυτούς λοιπόν η όποια διαδικασία θα καταλήξει σε συμβιβασμό διατήρησης διόδων ελεύθερης ναυσιπλοίας σε ένα σχεδόν απόλυτα ελληνικό Αιγαίο και μετριασμού της σημαντικής ζημιάς, που θα υποστούν οι ψαράδες τους. Χασούρες, που φυσικά ελάχιστα θα αντιρροπηθούν από την όποια μείωση του ποσοστού επήρειας του Καστελλόριζου.

Δια τούτο λοιπόν αμφισβητούν εμπράκτως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ζητώντας δήθεν διαπραγμάτευση, την οποία βεβαίως αμέσως με ασφαλέστατο τρόπο ακυρώνουν. Πως; Εμπλέκοντας ζητήματα, όπως αποστρατικοποίηση νησιών και «γκρίζων συνόρων», που καμμιά ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί. Εξασφαλίζουν έτσι την συντήρηση του σημερινού Status Quo, χωρικά ύδατα και αλιευτική ζώνη στα 6νμ και de facto ακύρωση της εκμετάλλευσης της υφαλοκρηπίδας μας. Εμείς χάνουμε σίγουρα και αυτοί δεν κερδίζουν μεν, αλλά δεν χάνουν και κάτι, από αυτά που έχουν.

Ο Ερντογάν δεν πρόκειται, να συναινέσει σε οιαδήποτε συζήτηση, που θα περιλαμβάνει τα χωρικά ύδατα και τις αλιευτικές ζώνες.
Άρα τι κάνουμε;

Με επιθετικές πρωτοβουλίες ενημερώνουμε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη για θέματα, που την απασχολούν ιδιαίτερα, όπως πχ οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συνεπάγεται η εφαρμογή της σαρίας στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και η βάναυση καταστροφή του θαλασσίου περιβάλλοντος, που προκαλεί η παράβαση των ευρωπαϊκών οδηγιών από τους Τούρκους αλιείς. Καταργούμε την σαρία στην Θράκη ( εφαρμόζοντας σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και ζητούμε από την ΕΕ,
να εφαρμοσθεί και εδώ η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης 170/83 για ανακήρυξη αλιευτικής ζώνης 12νμ.Η αντίδραση του τουρκικού ισλαμικού καθεστώτος θα είναι σίγουρα τέτοια, που θα καταστήσει ευρείες και αυστηρές

Ευρωπαϊκές κυρώσεις αναπόφευκτες.

Επιταχύνουμε έτσι την έλευση ενός δημοκρατικού διαδόχου, με τον οποίο θα μπορεί κανείς σαν άνθρωπος, να πει και δυό σοβαρές κουβέντες.

Άρθρο μου στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»