headerDecor

Γιατί προκαλούν φόβο «Τα εθνικά μας θέματα»;

Άρθρα, Γραφείο Τύπου
19 Μαρτίου 2017

Ακούω, πολλούς μάλιστα, στις καθημερινές μας κουβέντες, να φοβούνται «τα εθνικά μας θέματα», εννοώντας βέβαια την πιθανότητα επιθετικών κινήσεων της γείτονος.

Διαβάζω πολλούς αξιόλογους σχολιαστές, να αναφέρονται στην επικινδυνότητα χρησιμοποιήσεως -ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο- από τον Ερντογάν των ελληνοτουρκικών διαφορών προς εξυπηρέτηση των εκλογικών του συμφερόντων και να εφιστούν προσοχή.

Σύμφωνοι, αλλά προσοχή σε τι;

Τις προάλλες μάλιστα έγραφε διευθυντής σημαντικού εντύπου, ότι σε περίπτωση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, οι εταίροι μας θα περιορισθούν σε δηλώσεις, υποστήριξης και συμπόνιας μεν, δηλώσεις και μόνον δε…

Ορθόν! Ε και;

Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: θερμό επεισόδιο σημαίνει εμπλοκή εναερίων ή πλωτών μέσων. Χερσαίες επιχειρήσεις στην χειροτέρα των περιπτώσεων θα είναι επί ακατοικήτων βραχονησίδων και δη της κλίμακος και φύσεως των Ιμίων. Είναι απολύτως σαφές, ότι ακόμη και εάν η τουρκική ηγεσία παραφρονήσει εντελώς και θελήσει κάτι άλλο, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι απολύτως σε θέση, να πνίξουν αυτή την θέληση εν τη γενέσει της. Οπότε δεν θα παραφρονήσει.

Βέβαια έστω και της κλίμακος αυτής, να είναι η εμπλοκή, οι συνέπειες για την οικονομία της χώρας μας θα είναι σημαντικές. Η ελκυστικότης μας ως επενδυτικού στόχου (ό, τι έχει απομείνει δηλαδή) θα μειωθεί ακόμη περισσότερο, ο τουρισμός θα υποφέρει πολύ.

Αλλά μέχρις εκεί! Ουδέν ολιγότερον, αλλά και ουδέν περισσότερον.

Η συνειδητοποίηση αυτών των δεδομένων επηρεάζει την ελληνική εξωτερική πολιτική ουσιαστικά. Επί σειρά δεκαετιών η υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας ήταν αξίωμα. Εθεωρείτο, ότι μία ευρωπαϊκή Τουρκία θα αδρανοποιείτο ως αντίπαλος, ότι οι όποιες διαφορές θα ελύοντο σε πολιτισμένο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τούτο δεν ισχύει πλέον. Ο Κεμάλ Ατατούρκ ηττήθηκε οριστικώς από το Ισλάμ. Η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των Οθωμανών απέτυχε. Οι όποιες δημοκρατικές ή στρατοκρατικές προσπάθειες διατήρησης μιας αστικής προκάλυψης κατέρρευσαν. Η επικράτηση ενός αυταρχικού σκοταδιστικού μουσουλμανικού καθεστώτος, που στην βασική δομή και φιλοσοφία του ελάχιστα και επουσιωδώς διαφέρει από αυτά πχ του Ιράν ή της Σαουδικής Αραβίας, είναι αδήριτο γεγονός.

Οι τελευταίες εξελίξεις επισφράγησαν την ιστορική αλήθεια: Η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη. Ούτε και θα ενταχθεί ποτέ σε οιαδήποτε εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Η πολιτική μας λοιπόν, εξωτερική, αμυντική, εσωτερική (Θράκη), μεταναστευτική και ο,τιδήποτε άλλο ήθελε προκύψει πρέπει, να προσαρμοσθεί αναλόγως και τάχιστα.

Μα η Τουρκία ανήκει στο ΝΑΤΟ, είναι σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ, παράγων σταθερότητος (τρόπος του λέγειν) στην περιοχή, θα είναι ο αντίλογος. Πράγματι είναι. Τούτο όμως δεν αλλάζει τίποτε στα ως άνω. Τούτο αναδεικνύει απλώς, ακόμη περισσότερο, την προβληματική πλέον φύση του  ΝΑΤΟ.

Η Βορειοαντλαντική Συμμαχία έγινε, για να αντιμετωπίσει τον Κομμουνισμό. Η Ρωσία είναι σήμερα μία χώρα καπιταλιστική, ανταγωνιστική των ΗΠΑ και της Ευρώπης, όχι όμως και στρατιωτικός εχθρός. Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας «δεν κόβει φλέβες» για τον Μαρξισμό-Λενινισμό, ούτε και για το διεθνές προλεταριάτο. Αμφότεροι δεν πρόκειται να εξαπολύσουν βαλλιστικούς πυραύλους κατά της Νέας Υόρκης, είναι βέβαιον!

Το ΝΑΤΟ δεν είναι φτιαγμένο για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας. Η ύπαρξή του εξυπηρετεί σήμερα κατ´ ουσίαν μόνον τα συμφέροντα της στρατιωτικής του γραφειοκρατίας και της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων. Κυρίως όμως κρύβει την ανεπάρκεια των ευρωπαϊκών ηγεσιών, ιδίως της γερμανικής, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να χρηματοδοτήσουν την κοινή Άμυνα της ΕΕ.