Edit

Εγγραφείτε

Μάθετε τα νέα και τις δράσεις μας

 Βαρτζόπουλος: «Θα πρέπει να τεθεί το θέμα των 12 μιλίων»

«Είναι ένας φιλελεύθερος προϋπολογισμός μετά από πολλά χρόνια» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ στην Β’ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος μιλώντας στην εκπομπή “Απλά επικίνδυνοι” του flash 99,4 σχολιάζοντας τον προς ψήφιση προϋπολογισμό του 2020. Μάλιστα, όπως είπε πρόκειται για σημαδιακό προϋπολογισμό που, «αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα πράγματα».

Σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 κινείται σε τρεις βασικούς τομείς, ο ένας είναι η προσπάθεια ανάπτυξης, η οποία γίνεται μέσω βασικών φοροελαφρύνσεων, ο δεύτερος είναι ότι διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο οι αμυντικές δαπάνες, δίνοντας βάρος στο τμήμα που αφορά τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των εξοπλισμών και τρίτον η κοινωνική πολιτική, όπου με κορμό το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, γίνεται μία ουσιαστική προσπάθεια – η οποία ξεκινά τώρα – συνολικής ανοικοδόμησης και σημαντικού εκσυγχρονισμού του προνοιακού, κοινωνικού συστήματος αλληλεγγύης της χώρας.

«Εμείς έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους αμυντικούς προϋπολογισμούς, συγκριτικώς βέβαια, στον κόσμο. Για το δικό εθνικό προϊόν δίνουμε κάτι παραπάνω από το 2%, δίνουμε 2,2 – 2,3%. Για τα πληθυσμιακά μας δεδομένα έχουμε έναν μεγάλο στρατό» ανέφερε και σημείωσε ότι εξαιτίας αυτού υπάρχουν πολλά λειτουργικά έξοδα και έξοδα μισθοδοσίας.

«Για να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο των εξοπλισμών, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κατά τη διάρκεια του έτους θα πρέπει να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο το συνολικό ύψος των δαπανών. Ένα κομμάτι των κόπων του λαού πηγαίνει εκεί», διευκρίνισε.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Βαρτζόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση στο ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας. Σημείωσε δε ότι θα πρέπει να ελεγχθεί αν «η αύξηση της ετοιμότητας και της επιχειρησιακής ικανότητας θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αύξηση της θητείας ή με την αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών οπλιτών, ή και με τα δύο και σε ποια αναλογία. Εμείς οι πολιτικοί μόνο θετικοί θα μπορούσαμε να είμαστε, άρα δεν έχω καμία αντίρρηση εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο». Διευκρίνισε ότι ο Υπουργός Άμυνας Ν.Παναγιωτόπουλος απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο καθώς δεν υπάρχει η σχετική προετοιμασία, δεν υπάρχουν κρεβάτια ή μπότες για τους επιπλέον στρατιώτες.

«Θα πρέπει να προχωρήσουμε στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με βάση την αρχή της μέσης γραμμής με τα κράτη που μπορούμε, και να ορίσουμε ακριβώς ότι ορίζει το διεθνές δίκαιο με συντεταγμένες, να δημοσιεύσουμε δηλαδή χάρτες βάσει του διεθνούς δικαίου των δικών μας δικαιωμάτων. Μέσα σε αυτές τις διεκδικήσεις θα πρέπει να τεθεί και το θέμα των 12 μιλίων. Αυτά πρέπει να θέσουμε στο τραπέζι, αυτά είναι τα δικαιώματα μας, και πάνω σε αυτά να βγει η Τουρκία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρτζόπουλος.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο αλλαγής ή κατάργησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Βαρτζόπουλος επεσήμανε ότι «ο μόνος τρόπος να καταργηθεί είναι να την καταργήσουν και οι δύο», ανέφερε. Εξέφρασε την ελπίδα ότι με μία αλλαγή των εσωτερικών συσχετισμών στη γείτονα, είναι πιθανόν να οδηγήσει την κυβέρνηση σε μία άποψη που θα είναι κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Ανέφερε την άποψη ότι «τα Σκόπια δεν είναι ώριμα να μπουν στην Ευρώπη. Χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά στο εσωτερικό τους».

Ακούστε το ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης του βουλευτή της ΝΔ Δημ. Βαρτζόπουλου στον flash 99,4: